Δίκορφο

Εκδρομές

Η περιοχή προσφέρεται πολύ για πεζοπορία. Μικρές και μεγάλες διαδρομές, εύκολες και λιγότερες εύκολες, περιμένουν τους οδοιπόρους να τις ανακαλύψουν και τις ευχαριστηθούν. Από την περιοχή περνά και το εθνικό ορειβατικό μονοπάτι Ο3.

Προς Αϊ-Γιάννη. Εκτός από τον αμαξιτό δρόμο που οδηγεί μέσα από τα έλατα στο ομώνυμο ξωκλήσι, υπάρχει και το παλιό μονοπάτι, ελαφρώς ανηφορικό, με καταπληκτική θέα προς τα έλατα, που σε μεγάλο μέρος διατηρεί τη λιθόστρωσή του, και που σε μισή ώρα σε οδηγεί στο ξωκλήσι.

Προς την κορυφή Τσούκα. Δύσκολη ανηφορική τρίωρη διαδρομή που οδηγεί στην κορυφή του Μιτσικελιού, Τσούκα, σε υψόμετρο 1600 μέτρων, με καταπληκτική θέα, ενώ στην περιοχή φυτρώνει άφθονα η ρίγανη και το τσάι.

Προς γεφύρι Στάθη. Διαδρομή τριών τετάρτων, που οδηγεί, μέσα από ένα λιθόστρωτο και πλατύ μονοπάτι, στο ομώνυμο γεφύρι. Το μονοπάτι περνά μέσα από φυλλοβόλα δέντρα, κερασιές, σουρβιές, μηλιές, βελανιδιές, αγριοκαστανιές.

Προς Πουρνάρα. Μικρή διαδρομή λίγων λεπτών σε τοποθεσία όπου παλιότερα υπήρχαν ποτιστικοί κήποι, ενώ σήμερα υπάρχει πυκνό δάσος από έλατα και φυλλοβόλα δέντρα και πηγή.

Προς Κάναλες.

Διαδρομή 11/2 ώρας μέσα σε δάσος ελάτων προς την κορυφή του Μιτσικελιού. Φτάνοντας στην κορυφή του βουνού, η θέα είναι υπέροχη προς τον κάμπο, την πόλη και την λίμνη των Ιωαννίνων. Στην περιοχή υπάρχουν εγκαταστάσεις Σαρακατσαναίων στους οποίους μπορείτε να πιείτε τσίπουρο, να φάτε ψωμί ζυμωτό και πρόβειο τυρί και γάλα, ενώ αν δεν έχετε φροντίσει να μαζέψετε μόνοι σας τη ρίγανη και το τσάι μπορείτε να το αγοράσετε. Στην περιοχή επίσης υπάρχει και πίστα αιωροπτεριστών όπου γίνονται πανελλήνια πρωταθλήματα.

Προς Κήπους. Η διαδρομή, τεσσάρων περίπου ωρών, ελαφρώς κατηφορική και χωρίς δυσκολίες, οδηγεί μέσα από δάση φυλλοβόλων δέντρων και ελάτων, με το ποταμάκι πάντα δίπλα, και πάνω από έξι παραδοσιακά γεφύρια, στο χωριό Κήποι.

Προς Μανασσή. Ο αμαξιτός δρόμος είναι μια εύκολη, προσιτή και πανέμορφη διαδρομή που, μέσα από καστανιές, λεφτοκαρυές, βελανιδιές και έλατα, οδηγεί σε λιγότερο από μισή ώρα στο διπλανό χωριό, Μανασσή.